de Schijf van Vijf is vernieuwd !

Het kiezen van de juiste producten in de juiste hoeveelheden is de kern van gezond eten. De Nederlandse Schijf van Vijf helpt bij het maken van die keuzes. Het is een algemene leidraad, een voorlichtingsmodel voor iedereen die gezond wil eten. De diëtist is gespecialiseerd in het geven van een individueel voedingsadvies, wat er zeker wel eens anders uitziet dan de aanbevelingen volgens de Schijf van Vijf en in het bijzonder als er om medische reden een aanpassing in de gebruikelijke voeding nodig is.

Wetenschappelijk onderzoek zorgt voortdurend voor nieuwe inzichten in gezonde voeding, waarmee de Schijf van Vijf na ruim 10 jaar wel weer een aanpassing nodig had. Duurzaamheid, milieu, eetpatronen en ook diverse eetgewoonten binnen onze multiculturele samenleving verdienen meer aandacht. Het Voedingscentrum presenteerde daarom op 22 maart jl. de nieuwe Schijf van Vijf.

 De Schijf van Vijf is met frisse kleurtjes verdeeld in 5 vakken; 1=groente en fruit, 2=brood, graanproducten en aardappelen, 3=vis, peulvruchten,vlees, ei, noten en zuivel, 4=dranken, 5=smeer- en bereidingsvetten. De voorkeursproducten per vak zijn als icoontjes duidelijk herkenbaar .  Alleen producten waarvan voldoende bewezen is dat ze een goede bijdrage leveren aan de gezondheid zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Het is de bedoeling is om dagelijks voldoende te eten uit alle vakken.  En voor producten die geen bijdrage leveren aan de gezondheid zoals koekjes, zoet broodbeleg, (water)ijsjes, chocolade , stukje gebak en ook tomatenketchup, zoutjes, glas frisdrank, vruchtensap, wijn, vetter vlees, worst en witbrood hebben geen plaats meer binnen de schijf. Hiervan wordt geadviseerd om er maar af en toe gebruik van te maken.

Opvallend is het advies voor meer variatie in de keuze van de dagelijkse bron van eiwitten( bij de warme maaltijd) door 1x per week  peulvruchten te kiezen in plaats van vlees,  max.5x per week vlees, 100g per keer en niet meer dan 3x rood vlees, 1x per week vis.  De dagelijks portie groente is verhoogd naar 250gram, iets minder zuivel,2 à 3 porties, 2 plakken kaas, ’n klein handje noten(15 à 25g), altijd volkoren soorten granen, volkoren pasta’s,-couscous, -brood, ongezoete graanproducten en dagelijks voldoende drinken van dranken zonder suiker, zonder zoetstof, zonder alcohol.

Iedereen kan zijn eigen Schijf van Vijf “vullen” met wat je dagelijks nodig hebt, afhankelijk van leeftijd en geslacht, via www.voedingscentrum.nl/mijnschijf .  De Schijf van Vijf was voorheen meer opgesteld voor groepen mensen, terwijl met de huidige website van het Voedingscentrum iets beter een individuele aanbeveling mogelijk is, met voorlichtingsmateriaal en dagmenu’s.