Wetenschappelijk onderzoek naar ondervoeding, wij doen mee!

Diëtistenpraktijk Zeist participeert in wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit, Afdeling Humane Voeding. Op 18 juli start de ProMo-studie onder leiding van Prof.Dr.Ir.L. de Groot, Hoogleraar Voeding van de Oudere Mens.

Ouder worden gaat vaak samen met een daling van het lichaamsgewicht en verlies van spiermassa. Het verlies van spiermassa betekent geringer uithoudingsvermogen, verminderde prestaties, verminderde zelfredzaamheid en verhoogde kans op ziekten. Uit onderzoek blijkt dat de opbouw van spiermassa bij ouderen minder goed en minder efficiënt gaat. Gelukkig zijn er mogelijkheden om met de juiste voeding het verlies van spiermassa te beperken en ook om spiermassa op te bouwen.

Doel van de ProMo-studie is te onderzoeken wat het effect is van twee verschillende energierijke en eiwitrijke drinkvoedingen op de spiermassa, spierfunctie, spierkracht, lichaamsgewicht en het algemeen fysiek functioneren bij een grote groep ouderen.  Gedurende 12 weken wordt van deelnemers verwacht dat zij naast hun gewone voeding twee maal per dag energierijke eiwitrijke medische voeding gebruiken (gratis beschikbaar). Bij start van het onderzoek wordt men één maal thuis bezocht. In 12 weken worden deelnemers drie keer in Wageningen uitgenodigd voor onderzoek. Zo nodig wordt voor vervoer gezorgd.

Ouderen vanaf 65 jaar met ondervoeding of risico op ondervoeding kunnen in aanmerking komen voor kostenloze deelname aan dit onderzoek, mits zij nu nog geen gebruik maken van energie- en eiwitrijke drinkvoedingsproducten (maar deze wel nodig hebben). De huisarts, praktijkondersteuner of ouderenverpleegkundige kan u naar onze praktijk verwijzen, maar als u zelf denkt tot de doelgroep te behoren neem dan ook gerust contact op via tel.030-6925717. De diëtist zal in eerste instantie beoordelen of men geschikt is voor deelname aan deze studie en geeft bij belangstelling graag toelichting over dit onderzoek. De definitieve selectie van deelnemers en het hele onderzoek wordt verder uitgevoerd door het onderzoeksteam van Wageningen Universiteit.

Als u bij ons in behandeling komt of al bent zal onze zorg ook gedurende de studie gewoon worden voortgezet. Met deelname aan deze studie leveren wij een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar ondervoeding.