Vitamine D, zeker in de winter!

Ons hele leven lang hebben we vitamine D nodig. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor sterke botten en tanden, maar is ook nodig voor het goed functioneren van spieren en zenuwen, voor de aanmaak van lichaamscellen, voor hormonen, bloedstolling, immuunsysteem en onze weerstand .

Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken in de huid. Daarvoor is wel iedere dag zo’n 15 tot 30 minuten blootstelling van hoofd en handen nodig aan zonlicht met voldoende UV-straling. De meeste mensen komen in de winter onvoldoende in de zon. En in Nederland is de zon ’s winters niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken. Veel mensen hebben daarom juist in de winter en het voorjaar lagere vitamine D-spiegels in hun bloed. Vermoeidheid, verminderde weerstand, pijn in spieren en gewrichten en bloedend tandvlees kunnen symptomen zijn van een tekort aan vitamine D.

Sommige mensen hebben meer vit D nodig dan anderen. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 10 mcg vitD-suppletie voor kinderen tot en met 3 jaar, zwangeren, vrouwen vanaf 50 jaar, alle mensen met een getinte of donkere huidskleur en mensen die niet genoeg buiten komen. Iedereen vanaf 70 jaar wordt dagelijkse  20mcg vit D aanbevolen. Vitamine D3 (ofwel cholecalciferol) op oliebasis is de meest effectieve en de best opneembare vorm van vitD.

Vitamine D zit van nature vooral in vette vis zoals haring, makreel, paling, en zalm. En in mindere mate ook in eieren, lever, vlees, boter en volle melkproducten. Bovendien wordt in Nederland vit D industrieel toegevoegd aan halvarine, margarine en bak-en-braadproducten.

Zeker in de wintermaanden is aandacht voor voeding met voldoende vit D dus geen overbodige luxe.