Valpreventie

Vallen is een veel voorkomende oorzaak van het ontstaan van bijvoorbeeld botbreuken. Het gevolg hiervan kan zijn dat vitaal zijn en zelfstandig wonen minder makkelijk wordt. Terwijl dit voor iedereen, zowel lichamelijk als geestelijk, van groot belang is.

Helaas wordt bij het ouder worden de kans groter op vallen. Het hoeft niet zo te zijn dat u direct valt, maar dat er kenmerken zijn die er op kunnen wijzen dat de spierkracht afneemt die de kans op vallen vergroot. Een voorbeeld is dat het opstaan uit een stoel wat lastiger wordt of dat u zo nu en dan eens uw evenwicht verliest.

In Zeist is een oefenprogramma opgezet om het risico op vallen te verkleinen. Door middel van training en voeding wordt gewerkt aan het verkrijgen en behouden van spierkracht en evenwicht. Ook wordt gekeken naar veiligheid in en rondom het huis. Door deze aanpak kan het vertrouwen terug gevonden worden om de dagelijkse activiteiten met meer zekerheid uit te voeren en om zo letterlijk ‘steviger in de schoenen te staan’. In dit oefenprogramma werken huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist nauw met elkaar samen. Het oefenprogramma is dan ook op maat gemaakt en vindt bij u thuis plaats.

De rol van de diëtist is het beoordelen van de voedingstoestand. Het gebruik van een ongezonde of onvolwaardige voeding kan onderdeel zijn van het verliezen van spierkracht en welbevinden, tevens kan het vermoeidheid in de hand werken. Maar het kan tevens de wens om meer spierkracht te verwerven tegenhouden. Daarnaast kan gewicht verliezen, met name ongewenst gewicht verliezen, een risico vormen. Door gewichtsafname verliest u snel spiermassa en kunt u vermoeid worden, waardoor het risico op vallen groter wordt.

Binnen het project staat u centraal en wordt samen met u uw behoefte zo goed mogelijk in kaart gebracht. Hierdoor kan de juiste hulp worden ingezet waardoor u weer in uw kracht kunt komen!