zout

De gemiddelde Nederlander krijgt met de dagelijkse voeding zo’n 9 gram zout per dag binnen. Eigenlijk is 6 gram zout per dag voor een volwassene een gezonde hoeveelheid.

Het is niet goed om te veel zout binnen te krijgen. Dit zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hangt samen met een grotere kans op hart- en vaatziekten en nierfalen.

Keukenzout is het bekendste zout in de voeding. De scheikundige naam is natriumchloride (NaCl); het bestaat voor 1/3 deel uit natrium en 2/3 deel uit chloride. Het mineraal natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Om die reden wordt aanbevolen om bij een hoge bloeddruk en hartfalen slechts 6 gram zout(dat wil zeggen ongeveer 2400 mg natrium) te gebruiken. Bij ernstig hartfalen en nierfalen mag je zelfs maar 3 gram zout per dag! Daarbij speelt  natuurlijk ook een rol hoeveel iemand eet (hoe groter de inname hoe hoger de kans is dat diegene ruim natrium binnenkrijgt).

Maar het is goed voor iedereen om niet te veel zout te eten. Gemiddeld zit 80% van het zout dat we binnenkrijgen in het eten en drinken dat we kopen in de winkel of in de horeca. De overige 20% van het zout voegen we toe bij het koken of aan tafel. Zout werkt smaak verhogend, maar ook kruiden en specerijen geven gerechten meer smaak. Kruiden en specerijen zijn geschikt om keukenzout te vervangen. Kies dan wel de enkelvoudige kruiden zoals peper, nootmuskaat, kurkuma, knoflookpoeder en paprikapoeder, want de kruidenmengsels zoals gehaktkruiden, vleeskruiden en viskruiden bestaan vaak voor ruim de helft uit zout!

Voorbeelden van producten met ruim natrium zijn: pizza(gemiddeld bevat 1 pizza van 300 gram 1500mg natrium), bouillonblokjes( 1 kop gewone bouillon bevat 980 mg natrium), ketjap ( 1 eetlepel ketjap van 15 gram bevat 600 mg natrium), 1 loempia van 150 gram bevat 920 mg natrium),1 klein zakje chips naturel van 40 gram bevat 220 mg natrium, kant- en klaar maaltijden en sauzen uit een pakje en nog vele andere vooral kant- en klaar producten.

Als we het vlees vervangen met een vegetarisch kant en klaar product zal de hoeveelheid natrium in de voeding worden verhoogd. Namelijk een stukje vlees van 75 gram zonder zout bevat 50 mg natrium. Een stukje vlees met zout van 75 gram bevat 350 mg natrium. Maar een vegetarische schnitzel van 120 gram bevat 520 mg natrium.