De gevaren van een nieuwe hype….

Een voedingshype die claimt dat de consumptie van… positieve invloed heeft op de gezondheid is vaak niet gefundeerd. Zo vertrouwen mensen er op dat het eten van goji bessen de kans op kanker  vermindert of dat chiazaad het verouderingsproces vertraagt.  De gedachte  “baat het niet, dan schaadt het niet”  gaat zeker niet altijd op!

Goji bessen zijn rijk aan voedingsvezels,natrium en diverse antioxidanten. Ze worden in reclames vooral aangeprezen in relatie tot immuunziekten zoals Diabetes Mellitus  en het wordt in verband gebracht met macula degeneratie. Chiazaad is rijk  aan ijzer en omega-3-vetzuur en zou daarom positief effect hebben op het hartritme, de bloedstolling en de vaatwandfunctie.  Het is goed om te weten dat er in chiazaad ook diverse stimulerende stoffen zitten die verslavend kunnen werken.

Hierin schuilt nu juist ook het gevaar van de hype om veel te eten van deze zaadjes en bessen. Zo moeten mensen die antistollingsmedicatie gebruiken, de zogenaamde bloedverdunners, erg oppassen met het eten van chiazaad en goji bessen. Het gebruik van deze zogenaamde superfoods kan zelfs een ongunstige uitwerking hebben op de medicatie, het verstrekt het effect van bloedverdunners met een groter risico op het ontstaan van bloedingen. Ook kan een bes of zaadje nooit uw medicatie vervangen.

Blijf kritisch op de claims die worden voorgehouden bij voedingshypes. Een bes of zaad kan soms ook kwaad, dus ben op uw hoede!