Hongergevoel; welke soort honger heb ik nu eigenlijk?

Wist u dat er verschillende soorten honger te onderscheiden zijn?

Wij hebben het hier niet over de honger door ernstig voedseltekort, ’n schrijnend probleem voor grote delen van de wereldbevolking. Maar over de vraag of je eigenlijk wel honger hebt als je gaat eten.

Weet waarom je eet! Aandacht en bewust zijn over welke soort honger je voelt kan helpen om je eetgewoonten te veranderen. Als je vaker eet terwijl je lichaam geen echte honger heeft raakt je lichaam uit balans. Met meer kennis over de soorten honger kun je onderscheid maken tussen de “echte honger” (maaghonger), waarbij je lichaam het signaal geeft dat er voeding nodig is om lichaam en geest goed te laten functioneren, en alle andere soorten honger. Enkele voorbeelden zijn:

Zintuigenhonger: zintuigen (oog, neus, oor, mond) vangen prikkels op die de eetlust opwekken zoals de geur van patat, het gebakje in de koelvitrine bij de bakker, het genot van zoet en vet in chocolade.

Luchthonger: lucht in je maag of darmen die zich verplaatst veroorzaakt rumoer en geluid

Afterparty-honger: als je een periode meer gegeten hebt dan normaal krijg je sneller weer trek. Door te weinig slaap en alcoholgebruik wordt dit hongergevoel nog sterker.

Valse honger: in onze hersenen wordt honger en dorst op dezelfde plek geregeld. Honger en dorstprikkels lijken erg op elkaar, waardoor men zich kan vergissen en gaat eten terwijl er eigenlijk alleen vocht nodig is.

Gewoontehonger: eten, niet omdat je honger hebt, maar omdat het zo is aangeleerd of zo ‘hoort’, of omdat iedereen het zo doet in bepaalde situatie of omgeving of bij traditie of ritueel.

Bij “echte honger” heeft je lichaam behoefte aan ‘n gezonde voedzame maaltijd. Bij dorst is altijd vocht nodig. Bij twijfel over je hongergevoel helpt het vaak om eerst een flink glas water te drinken. Met meer aandacht voor je eigen hongergevoel en meer bewust zijn over het gevoel van verzadiging is het makkelijker om eetgewoonten te veranderen.