Gezondheidscentrum-Vollenhove-zeist

Uitbreiding, nu ook afspraken mogelijk in Gezondheidscentrum Vollenhove

Sinds kort hebben wij, naast onze locaties Woudenbergseweg, Kroostweg en HoogKanje/Binnenbos een vierde praktijkruimte in Zeist geopend, en wel in het Gezondheidscentrum Vollenhove.

Mariëlle Zuidgeest is voorlopig op maandagen werkzaam in Vollenhove en bereikbaar via het algemeen praktijknummer, tel.030 6925717.

Gezondheidscentrum Vollenhove, Laan van Vollenhove 12 C is goed bereikbaar. U rijdt vanuit De Dreef, via de Gunninglaan naar de Laan van Vollenhove. Gezondheidscentrum Vollenhove bevindt zich in het hoge gebouw direct voor u. Ingang via de grote trap of via het rolstoel-toegankelijke oploop-pad.  De praktijkruimte is vanuit de grote hal te vinden, links net voorbij de Benu-apotheek, Kamer 12 C.

Heb je meer zout nodig als het warm is?

Het is een fabel dat: “als het buiten heel warm is, je meer zout moet eten”. Je eet namelijk al voldoende zout. Het is wel heel belangrijk om voldoende water te drinken, vooral met hoge zomerse temperaturen of als je op vakantie bent in een warm land.
Door transpiratie verlies je vocht. Door voldoende te drinken houd je de vochtbalans het best op peil. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: minimaal 1,5 a 2 liter per dag en soms meer. Geschikte dranken hiervoor zijn: water, melk, karnemelk, groentesap, thee, bouillon. water met limoen, gember of munt smaakje of bruisend mineraalwater.
Als volwassene zou je maximaal 6 gram zout mogen binnen krijgen via je voeding. Maar meer dan 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen.
Om die reden is de kans op een tekort aan zout erg klein, ook op een warme dag. Onze voeding bevat meer dan genoeg zout. Het zit bijvoorbeeld in brood, kaas, vlees en vis. Gezond eten is voldoende.
Uitdrogingsverschijnselen kunnen optreden als je een te lange tijd niets drinkt. De verschillende verschijnselen die kunnen optreden zijn: dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen door verlaging van de bloeddruk. Bij zeer ernstige uitdroging kan verwarring een aanwijzing zijn.
Hoe weet je of je voldoende drinkt? Een goede graadmeter hiervoor is de kleur van de urine. Als de urine licht van kleur is, dan heb je genoeg gedronken en als de urine donkergeel is dan moet je meer drinken.

goede voornemens?

Is het, ondanks de goede voornemens voor het nieuwe jaar, nog steeds niet gelukt om die paar kilo’s af te vallen die je zo graag kwijt bent? Hoewel het geen echt nieuws is, zal het toch wel eens fijn zijn om hier door een diëtist bevestigd te krijgen dat gewicht verliezen niet altijd zo gemakkelijk is. Uit onderzoek blijkt dat van alle mensen die starten met een goed voornemen slechts ongeveer één derde zich hier een maand aan houdt. Na drie maanden is de helft van de mensen al gestopt. Maar dat betekent niet dat je het voornemen moet laten varen!

Zo blijkt ook dat mensen met een concreet plan hun doel makkelijker bereiken en met meer kans op succes dan zonder concreet plan. Voor de lange termijn kun je grote doelen stellen, maar korte termijndoelen, goed afgebakend, haalbaar en concreet geformuleerd geven de meeste kans van slagen. Kleine stapjes leveren uiteindelijk vaak meer op.

’n Paar kilo afvallen voor een betere gezondheid brengt in deze tijd al meteen de nodige keuzestress…soms zie je door de bomen het bos niet meer! Met de mooiste artikelen en veelbelovende advertenties word je verleid tot het volgen van nu dít en dan weer dát dieet. Er verschijnt telkens weer een nieuwe dieet-trend in de media. Kies je het Pioppi-dieet, mediterraan dieet, ga je koolhydraat-arm eten, of zelfs ‘keto’, volg je het Lancet- dieet of dat van je favoriete BN’er, leefstijlvlogger of van ‘n hippe dame die de met een prachtig boek je eetgewoontes helpt te veranderen… Sommige diëten zijn goed onderbouwd en worden aangeprezen door artsen en wetenschappers, maar niet alles is even verantwoord voor langere tijd. Er gebeurt veel in voedingsland!

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de relatie tussen gezondheid en voeding en weten wij dat je een betere gezondheid kunt bereiken door te kiezen voor goed eten. Wat is dat? Dat zijn vooral verse voedingsmiddelen, zo weinig mogelijk bewerkt, gewoon eerlijk puur natuur en zelf klaargemaakt zodat je weet wat je eet. Goede voeding maakt je beter. Maar je zult je doel alleen bereiken als je de juiste focus houdt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kritisch kijken naar wat je eet, bepalen wat je als eerste zou willen veranderen en zo met kleine stapjes je eetgedrag verbeteren, precies zoals bij je past. Er zijn mensen die dit prima zelf kunnen en mensen die toch graag wat steun en advies zoeken. Wij helpen graag het ‘goede voornemen’ te realiseren. Met welk dieet wil jij aan de slag?