Waarom is ontbijt belangrijk? Een goed ontbijt schudt je lichaam wakker en brengt de spijsvertering op gang. Daarnaast is een voedzaam ontbijt belangrijk voor de schoolprestaties. Met een goed ontbijt vermindert de drang naar snoepen later op de dag. Ook zorgt het ontbijt voor onmisbare voedingsstoffen, die je de rest van de dag niet meer zo makkelijk “inhaalt” met  andere maaltijden.

Maar wat is een voedzaam ontbijt? Bijvoorbeeld bruin of volkoren brood of een ander graanproduct, liefst volkoren. Een schaaltje havermout of muesli (zonder suiker) met melk, yoghurt of karnemelk en stukjes fruit. Goede keuzes voor op brood zijn naast natuurlijk de boter pindakaas, notenpasta, kaas of vleeswaren en een ei. Maar af en toe is er natuurlijk ook wel eens ruimte voor zoet beleg.

Drinken is een belangrijk onderdeel van een goed ontbijt! Na een nacht slapen is aanvullen van vocht echt wel nodig om je lichaam en je hersenen goed te verzorgen. Gezonde dranken bij het ontbijt zijn melk, karnemelk, thee zonder suiker.

Heb je ’s ochtends geen trek? Dan kan je leren om toch te ontbijten. Sta eens een half uurtje eerder op of neem dan in ieder geval een klein ontbijt; stukje fruit en een glas melk of yoghurt of een halve boterham of cracker met beleg of  banaan met yoghurt . Zo start je dag beter dan met een lege maag en zo schudt je het hele lichaam wakker met goede voedingsstoffen, vocht en energie.